begraafplaatsen

Show More

Militaire

 

Erevelden

Margraten

   Grebbeberg

     Loenen

       Oosterbeek

          Mühlberg 

             Neuburxdorf

naar keuze begraafplaats

Margraten

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden soldaten van de Verenigde Staten van Amerika ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg en in het Roergebied, gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Grebbeberg

Het militair ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Hier liggen alleen militairen begraven. Deze begraafplaats op de Grebbeberg is de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de Grebbelinie.

Loenen

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn). Op 18 oktober 1949 opende Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu bijna 4.000 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.

1/1

Oosterbeek

Op het Britse ereveld liggen de graven van 1.754 geallieerde militairen. Op de begraafplaats liggen de meeste geallieerden militairen die tijdens de grootschalige luchtlandingsoperatie, 'Operation Market',  zijn gesneuveld. Er liggen geen Amerikaanse militairen.

Mühlberg/Elbe

Vanaf september 1939 bevond zich hier een krijgsgevangenkamp, Stalag IV-B. Er zaten ongeveer 300.000 gevangenen van verschillende nationaliteiten, waarvan ongeveer 3.000 in het kamp overleden (veelal Russen). Ze werden ondergebracht in barakken voor 800 mannen.
Op 23 april 1945 werden de resterende gevangenen door het Rode leger bevrijd, inclusief 1200 Nederlanders.

Neuburxdorf

Gelegen ten noord-oosten van Stammlager IV B

Op de oorlogsbegraafplaats in Neuburxdorf waren oorspronkelijk 3000 slachtoffers (waaronder 2368 Sovjet krijgsgevangenen) van Stalag IV B begraven. Velen van hen werden na de oorlog elders herbegraven.